Water

Prachtige boottochten zijn er te maken naar de Linde, de Weerribben, Kuinre en natuurlijk ligt heel Friesland aan je voeten. zie varen

Waterpeil

In Oldemarkt hebben we het friese peil. We bewegen dus mee met de rest van Friesland.
Dat kan wel een halve meter variëren. Zaak om de landvasten regelmatig bij te stellen.

Zoals gezegd, we zijn aangesloten op de wateren van Friesland. Enigzins overdreven: als ze bij Dokkum een emmer water in de gracht gooien dan merken wij het hier. En andersom. Maar feit is wel dat wij afhankelijk zijn van de gemalen in Friesland. En de waterstanden in Friesland kunnen aardig variëren.

In februari 2002 was het echt raak. Door aanhoudende westenwind werd het water in het IJsselmeer en in Friesland opgestuwd en werd, zo werd ons verteld, het moeilijk om af te wateren op het IJsselmeer. De waterstand in Friesland en bij ons steeg behoorlijk. We hebben diverse zaken bekeken en er een, gezien de situatie, een beetje satirisch geschreven, pdf-document van gemaakt. De meeste informatie werd al surfend verkregen. Surfende op internet wel te verstaan. Maar het blijkt een incident. De waterstand wordt keurig op een prettige hoogte gehouden, net zoals in de rest van Nederland.

In januari 2012 mochten we opnieuw genieten van een hoge waterstand door extreme regenval. Misschien iets minder zo leuk, maar wel imposant,

Fietsbruggetje bij de Driewegsluis

De brug is door de gemeente Weststellingwerf weer helemaal in orde gebracht. Veiliger voor de fietsers en wandelaars. En makkelijker te draaien voor de schippers. Voor hoge schepen moet men het slot van de brug zelf opendraaaien. Ter voorkoming van 'spelen' zit er een slot op de brug. Er staat een telefoonnummer op de brug voir de code van het slot. O ja, netjes de brug weer sluiten en op slot doen.