Welkom bij bewonersvereniging Marksloot (voorheen 't Mallegat)

Achtergrond

In september 1999 is men begonnen met de realisatie van het woon- en recreatiepark 't Mallegat in Oldemarkt. Het betrof de bouw van 31 vrijstaande en halfvrijstaande woningen en 31 recreatiewoningen. Markegelder Ontwikkeling B.V. in Kampen was de opdrachtgever, aannemingsbedrijf W. Groothuis B.V. te Genemuiden was verantwoordelijk voor de bouw van de woningen. Ontwerper is Verweij Architecten B.V. uit Kampen.

De eerste woningen zijn eind juli 2000 opgeleverd. Maar projectontwikkelaar Markegelder ging failliet. Groothuis bouwde de woningen af waar hij al aan begonnen was. Een groot deel werd dus op dat moment nog niet gerealiseerd.

In 2005 is door Groothuis een deel van de wijk afgebouwd, te weten de woningen langs het rechte stuk de Zieltjes en een woning langs de Telwal.

In 2011 is door projectontwikkelaar en architect Verwey en bouwer Groothuis een 20-tal woningen gerealiseerd langs Slootland, langs de waterpartij. Hiervan zijn er koop en huur.

In 2020 is begonnen met de bouw van 12 halfvrijstaande woningen met een eigen aanlegsteiger aan het water, het deel langs de Telwal is in 2021 opgeleverd. Het gedeelte daar tegenover langs Slootland, is in 2022 opgeleverd.

Naamswijziging

In januari 2005 is de naam Marksloot gekozen. Dit is een van de oorspronkelijke namen voor het Mallegat. Dit is een ongeveer 1,5 km lang kanaal dat Oldemarkt met de Linde verbindt. Oorspronkelijk Marksloot ook Markesloot genoemd, naar Olde Mark. Later is dit de Molenvaart geworden, naar de korenmolens die op de westelijke oever stonden. De huidige naam van het water het Mallegat is mogelijk een verbastering van het door schippers in dialect uitgesproken "Molengat".

De projectnaam tijdens de bouw is 't Mallegat. Deze naam slaat dus wel op het bouwplan. En werd destijds ook de naam van de vereniging. Er bestond al een vereniging in het dorp 't Malle Gat genaamd, zij vonden het niet prettig dat onze naam op die van hun leek. Sinds 14 januari 2005 heet de vereniging dus Marksloot. De gemeente noemt onze wijk nog steeds 't Mallegat. 

De Linde

De Linde is het mooie riviertje waarmee het water het Mallegat mee verbonden is. Als we het Mallegat uitvaren en dan rechtsaf de Linde opdraaien komen na enige minuten op 't Wijde. Dit is een prachtig meertje, erg rustig, maar wel ondiep. Het houdt daardoor de grote (huur)boten wel weg. In de vaargeul is het circa 1 meter diep, daarbuiten loopt het snel af naar 60-80 cm, je kan er fantastisch ankeren en de rust van de omgeving beleven. Voorbij 't Wijde, kom je bij 't Sas, een oude keersluis. dan kan je ca 6 km/u varend nog circa 1.5 uur verder de Linde op.