Varen

Prachtige boottochten zijn er te maken naar de Linde, de Weerribben, Kuinre en natuurlijk ligt heel Friesland aan je voeten.

Varen naar Et Wied
Varen naar de Linde, richting Wolvega
Varen, rondje Kuinre
Varen, Weerribben en/of Steenwijk en verder

 

Varen naar Et Wied

Zo tegen de avond nog even op de boot, het Mallegat uit, rechtsaf de Linde op en even later kan je voor anker op Et Wied, het fraaie meertje. Buiten de vaargeul is het ondiep, veel plekken zijn 60-80 cm. De vaargeul is circa 100/110 cm. Luister naar de stilte en de vogels. Circa 20 minuten varen.

Varen naar de Linde, richting Wolvega

Een wat langere tocht, lengte naar eigen voorkeur, het Mallegat uit, rechtsaf de Linde op, dan over Et Wied, het fraaie meertje. De vaargeul is circa 100/110 cm en let op de brughoogtes, alles uiteraard je eigen verantwoording. Rustig varend circa 5/6 km/u duurt deze tocht circa 4 uur. Omdraaien als je weer naar huis wilt en dat duurt net zolang als de heenweg. Uit ervaring weten we dat mensen uit westen dit prachtig vinden. Stukje varen, dan terug naar Et Wied en dan voor anker met een glaasje.

Je kan de twee bruggen in de provinciale weg Steenwijk-Wolvega onderdoor varen, maar let op: ze zijn verschillend in hoogte. Het volgende gedeelte van de Linde is nog rustiger dan het eerste deel.
Aan het eind is weer een brug, de Kontermanbrug, vroeger was daar weer achter een jachthaventje. Tegenwoordig meandert de Linde nog een stukje verder, dat stukje is opnieuw aangelegd, maar het is er wel erg fraai. Je kan nog een 15/30 min doorvaren. Dan loopt het vaarwater dood, een plekje om aan te leggen en er is wel ruimte om een niet al te lange boot te keren.

Je ziet ook de vernieuwde fietsroute langs de Linde, ook dat is leuk om eens te doen.

Varen, rondje Kuinre

(klik op kaart voor groter  plaatje)

Een dagtocht, rustig varend 6-9 km/u, circa 5 a 6 uur. Het Mallegat uit, linksaf de Linde op, het witte bruggetje onderdoor en dan rechtsaf de Helomavaart op. Deze heeft 2 bruggen. Aan het eind linksaf de Tjonger op, richting Echternerbrug, maar bij de volgende splitsing in de bocht linksaf, langs de aanlegplaatsen en dan het bruggetje onderdoor. De doorvaarthoogte op deze hele route`is circa 2.60, maar let op de brughoogtes, alles uiteraard je eigen verantwoording. De laatste brug vlakbij Ossenzijl is de laagste. Bij Kuinre aangekomen wordt je geschut. Heb even geduld als je net het laatste bruggetje gehad hebt en je wacht voor de ingangsvaart naar de sluis. Ze zien je wel.

Na de sluis zit je weer op de Linde, ongeveer op de plek waar de Linde en de Tjonger eeuwenlang uitmonden in de Zuiderzee. De Linde meandert door het fraaie landschap. Vaar niet te hard, geniet ervan. Bij het kanaal naar Ossenzijl (dat is rechtsaf) wordt het weer druk en de Linde is hier aanmerkelijk breder gemaakt. Je gaat rechtdoor en na een kwartiertje of zo kom je bij de sluis.

Driewegsluis Helaas wordt de oude Driewegsluis niet meer bediend. Door onverantwoord gedrag van volwssenen die kinderen lieten spelen heeft de overheid gemeend dan maar voor iedereen de sluis te sluiten. Jammer. Maar even gaan kijken naar deze oude mooie sluis is ook leuk.

Je vindt de Driewegsluis door rechts langs de oever te varen, achterlangs de wachtsteiger, aan het einde links.

Na de sluis(en) even richting de Helomavaart, dan om het eiland heen en weer terug naar huis. Of zoals wij wel eens doen nog even naar 't Wied, daar voor anker en nagenieten.

Uiteraard kan je het rondje Kuinre ook andersom varen, eerst door de sluis richting Ossenzijl, dan rechtdoor de Linde op, enz. Nadeel is dan dat je als laatste stuk het wat saaie kanaal hebt.

 

Varen, Weerribben en/of Steenwijk en verder

Een of meerdere dagen boottocht, rustig varend 6-9 km/u, zolang als je wilt. Het Mallegat uit, linksaf de Linde op, het witte bruggetje onderdoor en dan linksaf naar de sluis.

Na de sluis de Linde volgen en dan linksaf het kanaal naar Ossenzijl in. Het is er vaak gezellig druk met veel boten langs de wal. Vaar rustig. Haasten voor de brug heeft echt geen zin, die gaat regelmatig. De naam Ossenzijl is ontstaan doordat er lang geleden een sluis werd gebouwd, de contouren zijn nog duidelijk te zien bij de brug. Sluis werd uitgesproken als ziel, zijl en de familie Ossen was de sluiswachter. Later ontstond er een dorpje. Er zijn ook andere verhalen over de naam.

Direct na de brug maak je een keuze, linksaf het kanaal Steenwijk-Ossenzijl naar Steenwijk of rechts aanhouden naar de Weerribben, Kalenberg enz. (klik op kaart voor groter plaatje)

Het kanaal Steenwijk-Ossenzijl oogt ietwat saai, maar is landschappelijk wel mooi. Aan het eind kan je sterk rechtsaf via het Steenwijkerdiep naar de Weerribben toe, of iets verder rechtsaf naar Giethoorn toe, of rechtdoor Steenwijk in.

De Weeribben is een beleving apart. Je kan op veel plekken aanleggen, doorvaren naar Giethoorn of Blokzijl of via het dwarskanaal het Steenwijkerdiep naar Steenwijk en weer terug via het kanaal Steenwijk-Ossenzijl. Kijk op de kaart en probeer het allemaal maar eens.

Halverwege de Weerribben ligt het dorpje Kalenberg. Het vaarwater is er smal en er is een brug (bruggeld). Maar het is er zeer fraai en schilderachtig. Langs het water is een erg leuke fietstocht te maken.

Let op
- Voor degene die geen vaarbewijs hebben, er zijn veel kano's in dit gebied die in de Weerribben rechts en links het vaarwater verkennen. Kano's zijn uiteraard met de hand voorbewogen en hebben dus voorrang boven motorschepen. De meeste kanovaarders weten dat ook niet, maar een goede schipper weet dat wel en schippert er tussendoor.
- Er zijn ook vaak kinderen/mensen/honden die er zwemmen.
- Het is de belangrijkste vaarroute noord-zuid. Er zijn dus vaak (grote) huurboten op het water waarvan de schippers niet ervaren zijn. Ze varen vaak te hard en kunnen onverwachte bewegingen maken.

Fietsbruggetje bij de Driewegsluis

De brug is door de gemeente Weststellingwerf weer helemaal in orde gebracht. Veiliger voor de fietsers en wandelaars. En makkelijker te draaien voor de schippers. Voor hoge schepen moet men wel een sleutel hebben. Ter voorkoming van 'spelen' zit er een slot op de brug. De code voor het slot op deze brug is telefonisch verkrijgbaar, het telefoonnummer staat op het bruggetje.