Welkom bij bewonersvereniging Marksloot (voorheen 't Mallegat)

Achtergrond

In september 1999 is men begonnen met de realisatie van het woon- en recreatiepark 't Mallegat in Oldemarkt. Het betrof de bouw van 31 vrijstaande en halfvrijstaande woningen en 31 recreatiewoningen. Markegelder Ontwikkeling B.V. in Kampen was de opdrachtgever, aannemingsbedrijf W. Groothuis B.V. te Genemuiden was verantwoordelijk voor de bouw van de woningen. Ontwerper is Verweij Architecten B.V. uit Kampen.

De eerste woningen zijn eind juli 2000 opgeleverd. Maar projectontwikkelaar Markegelder ging failliet. Groothuis bouwde de woningen af waar hij al aan begonnen was. Een groot deel werd dus op dat moment nog niet gerealiseerd.

In 2005 is door Groothuis een deel van de wijk afgebouwd, te weten de woningen langs het rechte stuk de Zieltjes en een woning langs de Telwal.

Bouwplannen en realisatie

Inmiddels in 2011 is door projectontwikkelaar en architect Verwey en bouwer Groothuis een 20-tal woningen gerealiseerd langs Slootland, langs de waterpartij. Hiervan zijn er 8 koop en 12 huur.
Er zijn er nog woningen te koop in de volgende bouwfase langs Slootland. Zie voor actuele informatie Unicus Makelaardij, zoek op postcode 8375 of Oldemarkt en scroll naar de straat Slootland.

Naamswijziging

In januari 2005 is de naam Marksloot gekozen. Dit is de oorspronkelijke naam voor het Mallegat. Dit is een ongeveer 1,5 km lang kanaal dat Oldemarkt met de Linde verbindt. Oorspronkelijk Marksloot ook Markesloot genoemd, naar Olde Mark. Later is dit de Molenvaart geworden, naar de korenmolens die op de westelijke oever stonden. De huidige naam van het water het Mallegat is mogelijk een verbastering van het door schippers in dialect uitgesproken "Molengat".

De projectnaam tijdens de bouw is 't Mallegat. Deze naam slaat dus wel op het bouwplan. En werd destijds ook de naam van de vereniging. Er bestond al een vereniging in het dorp 't Malle Gat genaamd, zij vonden het niet prettig dat onze naam op die van hun leek. Sinds 14 januari 2005 heet de vereniging dus Marksloot. De gemeente noemt deze wjk nog steeds 't Mallegat. 

De Linde

De Linde is het mooie riviertje waarmee het water het Mallegat mee verbonden is. Als we het Mallegat uitvaren en dan rechtsaf de Linde opdraaien komen na enige minuten op 't Wijde. Dit is een prachtig meertje, erg rustig, maar wel ondiep. Het houdt daardoor de grote (huur)boten wel weg. In de vaargeul circa 1 meter, daarbuiten loopt het snel af naar 60-80 cm, je kan er fantastisch ankeren en de rust van de omgeving beleven. Voorbij 't Wijde, kom je bij 't Sas, een oude keersluis. dan kan je ca 6 km/u varend nog circa 1.5 uur verder de Linde op.

Wat vooraf ging: De bewonersvereniging 't Mallegat

In het voorjaar van 1999 zijn de eerste initiatieven ondernomen voor de realisatie van een belangenvereniging van kopers van een huis in woon- en recreatiepark 't Mallegat te Oldemarkt. De initiatiefnemers kwamen er in de contacten met de diverse contractpartijen snel achter dat je gezamenlijk sterker staat en dus gemakkelijker een "vuist" maakt. Niet dat er zoveel fout ging, maar in die tijd van krapte op de arbeidsmarkt en de gespannen situatie in de bouw werd het de kopers duidelijk dat het zeker noodzakelijk was en is een vinger aan de pols te houden en de kwaliteit te bewaken.

De projectontwikkelaar Markegelder is failliet gegaan waardoor een aantal woning niet gebouwd zijn. Ook bleek de animo voor puur recreatiewoningen in dit toch iets duurdere segment niet echt te lopen. Inmiddels is er een nieuwe projectontwikkelaar, Verwey, gevonden en worden de plannen uitgevoerd om de wijk verder af te bouwen.

Er is een wijziging aangebracht in het oorspronkelijke plan, waardoor de wijk met een aantal extra woningen boven het origineel te bouwen aantal verrijkt wordt. De meningen hierover waren aanvankelijk binnen onze wijk nogal verdeeld, maar de bewoners zijn blij dat de wijk afgebouwd wordt.

Het bestuur van onze vereniging heeft een direct contact met de verantwoordelijke wethouder(s) en ambtenaren. Een belangrijke wijziging destijds was dat de recreatieve status voor de recreatieve woningen omgezet is een permanente status, waardoor de wijk aantrekkelijker is voor kopers.

De bewonersvereniging houdt zich niet alleen met de afbouw van de wijk bezig, maar verliest ook het eigen 'recreatieve' contact niet uit oog. Er worden jaarlijks diverse evenementen georganiseerd. (zie evenementen)