Ballonvaart 2004

Ballonvaart, vanaf de grond gezien

In Oldemarkt zien we regelmatig ballonnen overtrekken. Ze komen vanuit Friesland en verdwijnen geluidloos verderop in het Overijsselse. Het is een sport ze allemaal te ontdekken. Zes à zeven ballonnen is een mooie score. Op 4 september 2004 was het echt raak. Een opstijgende ballon vanuit onze wijk. Met ook nog wat buurtbewoners aan boord en mensen uit Ossenzijl en Kuinre.

ballon_4sep04 050tn.jpg (38130 bytes) Enige reclame zit er natuurlijk wel bij, (kent u een ballon zonder?), want Johann, op dat moment nog aangesloten bij Re/Max, had het geheel samen met Re/Max georganiseerd.

Half zeven reed de ballonauto de wijk in en al gauw verzamelden diverse mensen zich aan het eind van de Eikklop, waar, met dank aan boer Haverkamp, het naastgelegen weiland tijdelijk omgedoopt was tot Mallegat Airport.

 

ballon_4sep04 011tn.jpg (41296 bytes) Al gauw lag de ballon als slappe was op het gras, een king size ventilator zorgde voor de nodige lucht in het dundoek. Toen de ballon genoeg gevuld was, werd deze lucht verwarmd en conform de regeltjes van de natuurkunde ging het gevaarte de lucht in.
ballon_4sep04 039tn.jpg (53370 bytes) Passagiers moesten als gewicht aan de mand hangen en de mand was met kabel gezekerd aan de auto. Erg vervelend als de mand het luchtruim kiest, terwijl de piloot nog beneden staat.

 

ballon_4sep04 048tn.jpg (57704 bytes) Het inchecken en boarden verliep vlot. Als haringen in een ton met alleen maar staanplaatsen, keken de passagiers vrolijk, maar wel een beetje zenuwachtig naar de achterblijvers.
ballon_4sep04 062tn.jpg (31888 bytes) Iets na 7 uur ging de kabel los en daar ging het gevaarte. Hij steeg sneller dan we dachten, maar wel zoals de bedoeling was, recht over de wijk en vervolgens recht over ons dorp Oldemarkt. Geweldig.

Uw verslaggever besloot spontaan achter de ballonauto aan te rijden. Na veel foto's van de start gemaakt te hebben, was de landing wellicht ook wel interessant. En hoe vaak krijg je de kans een ballon achterna te zitten.

ballon_4sep04 090tn.jpg (23054 bytes) Vanuit Steenwijkerwold zagen we op afstand de ballon rustig voorbij glijden. Helaas was het al wat mistig aan het worden. We hoopten dat de ballonvaarders voldoende konden zien. De ballonauto heeft via de portofoon contact met de piloot in de ballon, want ze willen wel graag weten waar ze hem weer moeten oprapen.

Zuidelijk van Steenwijk scheuren we over de provinciale weg en slaan links af richting Dwarsgracht. Via een zeer stoffige zijweg komen we zo dichtbij de ballon dat we naar elkaar kunnen zwaaien.

ballon_4sep04 093tn.jpg (27005 bytes) En even later, het is inmiddels circa kwart over acht, en de ballon daalt in een weiland. De grondploeg van de ballonvaart zoekt de boer op en vraagt toestemming het weiland te mogen betreden.
ballon_4sep04 106tn.jpg (39842 bytes) Terwijl de piloot een nauwkeurig evenwicht houdt tussen de mand net op de grond en dat de ballon toch nog in de hoogte blijft hangen. Anders kom je niet meer weg. De passagiers moeten als ballast in de mand blijven of eraan hangen.
ballon_4sep04 120tn.jpg (39457 bytes) De boer gaat op z'n klompen op de fiets ons voor en we mogen het land op. Dat hebben we geweten. Terwijl de mist in rap tempo het land verder verovert, worden kijkers, ballonploeg en passagiers in grote getale belaagd door honderden muggen. Zonder onderscheid des persoons doen zij zich tegoed aan die hapjes vers vlees die uit de lucht zijn komen vallen.

Nadat alles opgeruimd is en weer in de aanhangwagen zit, worden aan de weg, dat scheelt flink wat muggen, de passagiers op de nu lege gastanks gezet.

ballon_4sep04 134tn.jpg (31665 bytes) De piloot houdt een toespraakje over het begin van de ballonvaarten en verheft de passagiers in de lucht-adelstand. Welluidende namen als jonkheer en prinses van Giethoorn, Hertog van Scheerwolde, enz wordt een ieder toebedeeld en wat later wordt een oorkonde uitgereikt. De ceremonie, inmiddels in het donker, wordt gehouden door een takje boven het hoofd van de gelukkige in brand te steken en te blussen met Champagne.
ballon_4sep04 140tn.jpg (42705 bytes) Gelukkig blijft er genoeg Champagne over om gezamenlijk het glas te heffen. De volgauto's en dus ook uw verslaggever/fotograaf moeten het doen met een zeer droge mond. Maar wij hebben dan ook niet gevlogen.
ballon_4sep04_066tn.jpg (17119 bytes) De passagiers waren vol lof, en vertelden enthousiast over de tocht. En over de voortdurende warme nek, als de branders weer even aangesproken werden om geen hoogte te verliezen.

Ze hadden een fraai uitzicht boven onze wijk en Oldemarkt