Armada 1 september 2012

De eerst geplande zaterdag ging niet door vanwege de weersomstandigheden. De vrijdag voor de tocht was bar en boos en menigeen checkte buienrader en alle weersvoorspellers. Ze kregen gelijk. Zaterdag was een schitterende vaardag.

Met negen schepen met vele opstappers vertrokken we en via de Helomavaart kwamen we bij molen de Rietmolen. Het afmeren van zoveel schepen was interessant, de organisatie had zelfs een indeling op papier gemaakt. We slaagden erin iedereen op de wal te krijgen, al was dat via de dekschuit wel wat avontuurlijk.

Terwijl de helft alvast aan de koffie met heerlijk gebak ging, kregen de anderen een rondleiding door de molenaarster in deze prachtig gerestaureerde en werkende molen. Een aanrader. In geval van hoogwater in de polder wordt deze molen ook ingeschakeld en pompt 30.000 liter water per minuut de Helomavaart in.

Verder ging de tocht via de Tjonger naar Schoterzijl, waar de rust door ons "verstoord" werd en een lunch op de wal was georganiseerd. Die biertafels komen toch steeds weer van pas, ook voor de soep.

Meanderend via de Tjonger naar Kuinre, alle schepen gingen in een keer via de sluis en we meerderen af in het dorp.

Jan Akkerman (geboren en getogen in Kuinre) en zijn vrouw gaven ons een rondleiding door het dorp Kuinre.

Is de Tjonger al fraai, de Linde doet er zeker niet voor onder. In alle rust voer de Armada, genietend van het fraaie weer naar de Linthorst Homansluis. De meeste schepen meerden toen af voor het diner in het Paviljoen Driewegsluis.

De Armada-organisatie wordt wederom bedankt voor de uitstekende verzorging en boeiende/leuke uitstapjes.